کلاهبرداری اینترنتی
به نظر شما چرا جرایم رایانه ای و سایبری اتفاق می افتد و چندین نفر دچار مشکلات می شوند؟ متاسفانه امروزه بسیاری افراد به خاطر مشکلات مختلف در دام کلاهبرداران اینرنتی می افتند و این مشکلات هر روزه در حال افزایش است.
کلاهبرداری اینترنتی چیست
با گسترش و بهبود هرروزه اینترنت و پیشرفت زندگی مردم، اینترنت توانسته جایگاه ویژه ای میان افراد جهان پیدا کند. البته که هرچه اینترنت و تکنولوژی پیشرفت می کند مشکلات زیادی هم به همراه خود می آورد. کلاهبرداری از زمانی شروع شد که داد و ستد میان افراد رواج پیدا کرد و افراد توانستند با استفاده از روش های مختلف سر مردم به قولی کلاه بگذارند.
تعریف کلاهبرداری اینترنتی به این اینگونه است که: گاهی سارقان از طریق اینترنت سعی می کنند اطلاعات مالی دیگران مانند شناسه کارت بانکی یا رمز عبور یا حساب بانکی را به دست بیاورند و با استفاده از آنها اموال مردم را به نفع خود ثبت کنند؛ در این روش معمولا از بی دقتی و ناآگاهی فرد مال باخته استفاده می شود.
برای دسترسی به دادگاه های جرایم رایانه ای می توانید مقاله آدرس دادگاه های جرایم رایانه ای را مطالعه نمایید.
با توجه به این تعریف می توانیم بگوییم که هرکاری که در بستر اینترنت انجام می شود که به ضرر فردی می انجامد، می توان کلاهبرداری اینترنتی نام برد. این کلاهبرداری ها اغلب از درگاه های جعلی انجام می شود که فرد را ترغیب به انجام آن می کند.
ارکان تشکیل دهنده جرم کلاهبرداری اینترنتی
همانطور که می دانید هر جرمی دارای ارکان تشکیل دهنده می باشد که این ارکان با کنار همدیگر قرار می گیرند و جرمی که کلاهبرداری اینترنتی می باشد را تشکیل می دهند. این عناصر عبارتند از:
عنصر قانونی
این عناصر در گذشته که زیاد از اینترنت استفاده نمی شود جایگاهی نداشتند اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، پای کلاهبرداری اینترنتی نیز پا به این عرصه گذاشت. از این رو قانون گذار برای این جرم مجازات (مجازات کلاهبرداری در قانون جدید، مجازات کلاهبرداری در قانون جدید) تعیین کرده است. از این رو قانون گذار براساس ماده 13 جرایم رایانه ای اینطور بیان کرده است که:
- هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن
- تغییر
- محو
- ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه
وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند. علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
عنصر مادی
به عناصری عنصر مادی می گویند که در اطلاعات کاربر، اختلالاتی به وجود بیاورد و فرد دچار مشکل شود و اطلاعات محرمانه خود را از دست بدهد و کلاهبرداران اینترنتی سود و امتیازات مالی این افراد را به نفع خود یا دیگری بردارند.
عنصر معنوی
به عناصری عنصر معنوی می گویند که کلاهبردار از قصد و نیت دست به عمر مجرمانه می زند. به این عناصر عنصر معنوی می گویند که با جمع شدن این سه رکن اصلی، جرم کلاهبرداری اتفاق افتاده است و مجرم باید جزای جرم خود را بپردازد.
آشنایی با راه های کلاهبرداری اینترنتی
انواع کلاهبرداری اینترنتی بسیار زیاد است و افراد زیادی دانسته یا نداسته ممکن است گرفتار این نوع کلاهبرداری ها شوند. این راه های عبارتند از:
- جعل رایانه ای
- فیشینگ
- باج افزار و بدافزار
- خریدهای اینترنتی جعلی (کلاهبرداری خرید اینترنتی) و …
این نوع جرایم معمولا به دو روش انجام می شوند یا به صورت آنلاین و مستقیم از قربانی کلاهبرداری می شوند یا به صورت برنامه و نرم افزارهای جعلی از حساب شخص قربانی کلاهبرداری اینترنتی می شود. در این میان شما هر گونه شکایتی داشته باشید می توانید به مراکز مربوطه مانند پلیس فضای مجازی (پلیس فتا) رجوع کنید و شکایت خود را تنظیم کنید.
برای دسترسی به دادگاه های کیفری می توانید مقاله آدرس دادگاه های کیفری را مطالعه نمایید.
چه جرایمی جزء کلاهبرداری اینترنتی می شوند؟
همانطور که پیش تر گفتیم افراد کلاهبردار با استفاده از دستگاه های مختلف چه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به کلاهبرداری از افراد می کنند و ما در این بخش می خواهیم مشخص کنیم که عملیاتی جزء کلاهبرداری اینترنتی می شوند که این عوامل ممکن است هر روزه در حال تغییر باشند. مصادیق مجرمانه اینترنتی شامل:
- عملیاتی مانند وارد کردن اطلاعات محرمانه افراد برای کلاهبرداری
- محو کردن و از بین بردن اطلاعات داده سیستم
- ایجاد اختلال در سامانه به نفع خود
- ایجاد کردن اطلاعاتی که غیر واقعی هستند و کاملا غیر مجازند
- متوقف کردن فرد برای دسترسی به اطلاعات محرمانه خود و درخواست باج از وی
مصادیق مجرمانه اینترنتی دیگری هستند که در چارچوب کلاهبرداری قرار می گیرند که ما تنها نمونه هایی از آنان را در این بخش ذکر کردیم.
مصادیق جرم کلاهبرداری رایانه ای
قانون گذار برای کلاهبرداران اینرنتی جرایمی را تنظیم کرده است که به عنوان مجازات برای آنان به شمار می آید این مجازات از ماده 67 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 : ” هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از داده پیام ها، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف داده پیام، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را فریب دهد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل ماخوذه محکوم می شود .
بدون دیدگاه